2011. április 14., csütörtök

Egyenlőség


„Minden ember szabadnak és jogokban egyenlőnek születik és marad;
…” - hangzik az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatában 1789-ben.



Természetes most nem az emberek közötti jogi egyenlőségről fogok írni, hanem az általános egyenlőségről, ami sokkal fontosabb. Fölösleges tagadnunk, de vannak emberek, akiket magunknál alacsonyabb rendűnek tartunk és vannak, akiket magasabbnak. Az előzőeket rosszabb esetben lenézzük, az utóbbiaktól pedig félünk, holott egyikre sincs szükség. Mindkettővel magunknak ártunk, hisz mindkét érzés negatív, ezért negatív eredményeket is szül.
Mi szükség van egyáltalán arra, hogy rangsorba rakjuk a minket körülvevő embereket? Nem ugyanaz a Teremtő alkotott mindannyiunkat; nemre, bőrszínre, vallásra és egyebekre tekintet nélkül? Nem ugyanazokkal a nehézségekkel kell megküzdenünk? Persze, egyediek vagyunk, és épp ez az emberi lét szépsége, de emberek vagyunk és nem tudhatjuk, hogy mi rejlik a másik ember legmélyén. Épp ez a lényeg, hogy semmiségekért ne ítéljünk el senkit, hiszen nem ismerhetjük a körülményeket teljes mértékben.
Ha valaki pedig nagyképűnek tűnik a társaságunkban, akkor csak képzeljük el egy esendő helyzetben (tippeket inkább nem adnék), ahol kitűnik, hogy ő is ugyanolyan ember, mint mindenki; meglátjátok, könnyebb lesz így kezelni a helyzetet!  :-)

4 megjegyzés:

  1. Az egyenlőség ott kezdődne, hogy az elnyomott fél is letesz valamit az asztalra, dolgozik azért, hogy egyenlőként kezeljék és nem csak várja, hogy valaki kiemelje onnan.

    VálaszTörlés
  2. Sokat feltett kérdés, hogy az emberi társadalmak hierarchikus, alá-fölérendeltségi vagy egyenlőségi viszonyok között működnek-e jobban...
    Virginia Satir asszonyság szerint az a társas rendszer (család, társadalom stb.) működik jól, amely azt segíti elő, hogy az emberekben rejlő potenciális értékek kibontakozhassanak.
    Tehát, az emberi egyenlőség helyett potenciális „egyenértékűséget” feltételeznek.
    Én ezzel maximálisan egyet is értek. :)

    VálaszTörlés
  3. Zsanna, szerintem mi másfajta egyenlőségről beszélünk, mert teljesen egyetértek a Te szempontoddal is, és sok igazság van benne.

    Anikó, még nem hallottam erről a hölgyről, de mindenképp utána fogok nézni, mert tetszik a világnézete! :-)

    VálaszTörlés