2011. április 9., szombat

Pénzszűke vagy pénzforrás?




Szép magyar nyelvünk sokféle pénzzel kapcsolatos kifejezéssel büszkélkedhet. A címben említett két szó közül az egyik negatív, a másik pedig pozitív, az pedig hogy melyikkel azonosulunk, egyáltalán nem mindegy a pénztárcánk szempontjából.
Gondolatainknak és ez által kimondott szavainknak teremtő ereje van (ezzel egy későbbi blogbejegyzésben is foglalkozni fogok). Ha mindezt elhisszük, vagy akár tapasztaltuk is, akkor érdemes elemezni a pénzzel kapcsolatban használt szavainkat. Gondoljunk csak a ’pénz nem boldogít’ kifejezésre. Ha mélyen (vagy kevésbé mélyen) magunkba néznünk, akkor a legtöbbünknek be kell vallanunk, hogy a pénz igenis fontos szerepet játszik az életünkben és megléte elégedettséggel tölt el.
Gyerekkorunkban a szüleink, nagyszüleink által használt szavak, mondások nagy eséllyel beépültek a tudatalattinkba és a mai napig működnek anélkül, hogy a létezésükről tudnánk. Éppen ezért érdemes több időt szentelni a témának, ha szeretnénk kideríteni, hogy mi okozza életünkben a pénzügyi problémákat (ha vannak egyáltalán). Gondolom Ti is sokszor hallottátok a ’pénz könnyen megy’ és a ’pénz büdös, piszkos’ kifejezéseket. Hát valóban könnyen megy, ha könnyen adjuk, de azért rajtunk is áll a dolog. Az pedig, hogy koszos, nem csoda, hiszen több ezer ember kezén megy keresztül, de ez az értékét egyáltalán nem rontja!!
Azt ajánlom, hogy gondolkodjatok el rajta, hogy milyen kifejezések élnek a tudatotokban a pénzzel kapcsolatban. Amennyiben felismertek néhány negatívat, próbáljátok pozitívra fordítani!
Sok sikert!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése