2013. október 8., kedd

A sokszínűség varázsa


A másság egy olyan állapot, amit először az adott személynek kell elfogadni, aki felfedezte, illetve tudatosult benne, hogy eltér az átlagtól (ha egyáltalán létezik ilyen). Nagy harc lehet az önelfogadás, amit csak az ismer, akinek ezt át kell vagy kellett élnie. Nem egy röpke elhatározás, hanem egy hosszú munka eredménye; és még ez sem garantálja a teljes szabadságot (a szabadságot mások ítéleteitől).

Egyáltalán nem segít, ha a szűkebb vagy tágabb környezet megpróbálja lebeszélni a személyt a mássága felvállalásáról. Hallottam már olyat, hogy a szülők megpróbálták meggyőzni a gyereküket arról, hogy nem is homoszexuális. Csak azt nem értem, hogy milyen jogon, hiszen a gyermekvállalás nem arról szól, hogy világra hozok egy gyereket magamnak, akit olyanra formálok, amilyenre én akarom, vagy amit én nem tudtam megvalósítani. Az egyik legnagyobb emberi hibának tartom ezt a viselkedést. Minden személy egyedi és nem lehet másnak beleszólnia az életébe, akármilyen közeli hozzátartozóról van szó.

Ezzel csak nehezedik a helyzet, hisz a másságával küzdő (többnyire) fiatal azt látja, hogy még a családja sem támogatja. Ez óriási mértékű elfojtásokat eredményez, amiből biztos, hogy nem tud kifejlődni egészséges öntudat. Ahhoz, hogy egy boldogabb világot hozzunk létre (mivel ezt csak magunktól várhatjuk) meg kell látnunk a sokszínűség varázsát. Hiszen annyira unalmas lenne, ha mindannyian ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkeznénk. Így bárkivel találkozunk, próbáljuk meg megkeresni benne az egyediséget, amitől ő nagyszerű tagja a társadalomnak. Nem baj, ha elsőre nem találunk ilyet, hiszen biztos ott van a másikban, csak engedni kell felszínre törni. Úgy gondolom, hogy mindannyian ’mások’ vagyunk, csak nem mindenkinél nyilvánul ez meg látható formában.


 Ezért arra bátorítok mindenkit, hogy legyen szó bármilyen másságról, ha ilyennel találkozunk, akkor adjunk egy mosolyt, egy jó szót, vagy egy bátorító tekintetet. Egy ilyen számunka kicsi gesztusból elindulhat egy olyan elfogadási folyamat, amivel valakinek az életet változtathatjuk meg pozitív irányban. Nincs különbség ember és ember között, mi mindannyian beletartozunk a nagy egészbe, ahol senki se jobb vagy rosszabb a másiknál. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése