2012. augusztus 30., csütörtök

Kinek a szabálya?Mindennapi tevékenységeinket szabályok tömkelege szerint éljük. Többnyire észre sem vesszük, hogy kisebb – nagyobb törvények határozzák meg életünk nagy részét. Ez így természetes, hiszen bizonyos szabályok nélkül, összeomlanának a hétköznapjaink (gondolok itt a közlekedési szabályokra).
Viszont az a kérdés fogalmazódott meg bennem, hogy a saját életünket, milyen törvények szerint éljük? Vallási, etikai, társadalmi? Esetleg a családunk által „normálisnak” tartott normák szerint?

Milyen szabályok szerint ítélünk meg egy másik embert? Sokaknál ez a gyerekkorukban magukba ívódott minta alapján történik, ami elképzelhető, hogy több helyen is hibádzik. „Csak” fel kell ismerni és átalakítani a saját személyiségünkre. Hiszen attól, hogy egy családot alkotunk másokkal, még nem jelenti azt, hogy mindenben ugyanúgy kell viselkednünk. Ha vallási normák szerint ítélkezünk mások felett, akkor át kell, hogy gondoljuk, hogy milyen mértékben tudunk azonosulni azzal a vallással. Ha nem teljesen, akkor jobb, ha minél hamarabb saját szabályokat alakítunk ki. A sort még lehetne folytatni, hisz rengeteg szabályrendszer létezik.

Az ítélkezés után folytathatnám azzal, hogy ki mi szerint szeret. De ezt tegyétek meg Ti, és közben alakítsátok ki a saját, egyedi szabályrendszereteket.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése