2012. június 2., szombat

Neked mennyi az EQ-d?Azt már régen halljuk, hogy mennyire fontos az értelmi intelligencia, de manapság kezd elterjedni az érzelmi intelligencia (EQ) jelentősége is.

Az érzelmi intelligencia körébe tartozik saját érzelmeink kifejezése, más érzéseivel való együttérzés, de a remény és a kitartás is (sok más mellett). Találkoztam már olyan személyekkel, akik ugyan magas értelmi intelligenciával rendelkeztek, de az érzelmeik kifejezésében nem voltak elég fejlettek. Ez okozhat megrekedést is az életben. A gyerekkorunkban eltanult minta is okozhat alacsonyabb EQ szintet, de aggódnunk nem kell, hiszen fejleszthető ez a képesség. Több módszer is létezik, és személyiségtől függően mindenkinek más válik be. (Én a kineziológiával szimpatizálok).

Az ember élete társas kapcsolatokra épül, ezért fontos annyira a saját érzéseink megértése, kifejezése, illetve más érzéseinek felismerése és megértése. Legyen szó barátságról, családról, párkapcsolatról, munkakapcsolatról, az érzelmek mindig főszerepben vannak.

Éppen ezért szenteljünk elég figyelmet az érzéseinknek és vegyünk példát a gyerekekről, akik még eredendően őszinték és tiszták.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése