2011. június 11., szombat

Átéltétek már?


A flow vagyis áramlás érzésére gondolok. A magyar származású Csíkszentmihályi Mihály, a boldogság kutatásának kiemelkedő alakja által ismerhetjük meg a flow fogalmát. A flow az az állapot, amikor olyan tevékenységet végzünk, amely közben elfelejtjük a mindennapi gondjainkat és átadjuk magunkat az alkotás örömének. A flow állapotával közelebb kerülünk a boldogság megfoghatatlan, de annál tökéletesebb érzéséhez. 


Egy boldogságkutatónak nem lehet könnyű dolga, hiszen nincs mit megfognia a kutatása tárgyában. Viszont ez egy olyan terület, ami mindannyiunk életére hatással van, éppen ezért érdemes figyelemmel kísérni.

Számomra a flow újrafelfedezése jelent sokat. Amikor régebben hallottam róla, még nem gondolkodtam el a lényegén. Most már tudom, hogy ez a flow állapot hasonlít egy relaxált állapothoz, ami nem csupán a testünkre, de a lelkünkre is pozitív hatást gyakorol.

Az, hogy ki milyen tevékenységek során tudja elérni a flow állapotát, az teljesen egyénfüggő. Valakinek egy sporttevékenység, másnak a művészet, megint másnak a tudomány segít elérni a flow érzését. Azt hiszem egy kis kísérletezést megér az érzés átélése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése