2011. április 28., csütörtök

Igazi férfi


Még az első témáim egyike volt a férfi-nő viszony (A kényes téma címen), ahol felvetődött a kérdés, hogy milyen az igazi férfi.
Az az igazság, hogy ez egy elég nehéz kérdés, éppen ezért úgy gondoltam, hogy rákeresek a mindentudó interneten is. Ott aztán volt pár magazinokból idézett eszménykép, mint a határozott, kedves, udvarias stb. De valahogy nem erre a válaszra vártam.

 
Aztán megjelent Müller Péter írása az igazi férfiról. Természetesen nem fogom idézni az egész szöveget (mivel az elég hosszú lenne, de könnyen megtaláljátok, ha érdekel benneteket), de álljon itt most pár igazság:
„Az igazi férfi önakaratáról lemond, s erejét egy magasabb Akarat, egy eszmény szolgálatába állítja. Az ilyen férfiakat nevezték valaha hősöknek. Az igazi férfi nem agresszív. Sőt, éppen ő az, aki önmagában és a világban az agressziót legyőzi. A lovagi erény sohasem a támadás, hanem a védelem volt. Nem a háború, hanem a béke megóvása. És főleg nem a hódítás, hanem a közösség megmentése. A hűség.
….
Nem az a baj, hogy “férfiuralom” van - az a baj, hogy nincsenek valódi férfiak. Mi nem azok vagyunk. Pörgünk magunk körül, mániásan rohanunk nem létező célok felé - de megbízni bennünk, főleg egy életen át, nem lehet. Ha körülnézel az utcán, sok szép lányt látsz, de alig találkozol már szép férfival....A férfi szépségének lényege a nemesség. A nemesség egy benső tartásnak, egy önmagunkkal vívott győztes küzdelemnek tükröződése. Olyan férfi arcán jelenik meg, aki önmaga ura. Erőszak nincs rajta. Mohóság sem tükröződik vonásain. Alkatilag lehet kövér vagy sovány, nem ez a lényeg, hanem egy olyan lelkület, mely belülről megszépíti a férfit. Még akkor is, ha nem szépnek született….”

Azt hiszem, hogy rengeteg igazság van ezekben a sorokban, főleg, hogy egy férfi írja, akire én teljes mértékben felnézek.
Természetes a nők sem tökéletesek, és most egy férfiban sem akartam rossz érzést kelteni. Éppen ezért hamarosan sort kerítek az igazi nő témájára is!

1 megjegyzés:

  1. Azért remélem és hiszem, hogy vannak igazi férfiak :) és nem mérföldekre tőlünk.
    Talán ismerek is egyet :D

    VálaszTörlés